
 

 

LEAD PARTNER EVENT Q+A – 19 JUNE 2018 
 
As part of the afternoon session, two sessions on ERDF and ESF took place. The questions 
discussed are outlined below. Further questions are available in the Employability FAQ 
(https://beta.gov.scot/publications/esif-employability-participant-data/). If lead partners have 
further questions, the should raise these with the Managing Authority. 
 
ERDF Questions 
 
Q. Is the same evidence required for grants for both costs and the file checks? 
A. Yes. 
 
Q. Are online bank statements an eligible form of evidence? 
A.  Eligible, as long as it is clear whose bank statement it is, the amount paid and clear 

evidence of date of defrayal. (If the LP has any doubt, run it past the MA before 
putting the cost in a claim). 

 
Q. What evidence is required to demonstrate further support after workshops? 
A.  Evidence of the outcome, a report for example, so that it is clear what the support 

has delivered with a breakdown of the 7 hours. 
 
Q.  What can be used as evidence that person attended at a trade show? 
A. Evidence of attendance. Travel tickets, entry fee or if free, proof of registration at the 

very least. 
 
ESF Questions 
 
Q. Has the definition of ‘Low Income’ been revised as there appears to be two 

definitions within the Participant Guidance? 
A. There are two distinct types of ‘Low Income’ barriers / disadvantages recorded in the 

Participant Guidance defined list (page 9 of the Participant Guidance): 
 
 Low Income Employed 
 This is one of the defined barriers to employment – and relates specifically to 

 ‘Employed’ individuals (page 36 of the Participant Guidance provide a definition). 
 
 Low Income (social inclusion and poverty) 
 This relates specifically to Social Inclusion & Poverty interventions only – and 

 includes ‘Workless Households’ (pages 46 and 47 of the Participant Guidance 
 provide a definition). 

 
Q. Does all evidence required to demonstrate the participant is eligible for support 

have to be dated within six months of Registration? 
A. As per the Participant Guidance (page 15) evidence of ‘Address’ must be within six 

months of Registration.  Other evidence should be as up-to-date as possible – 
however it is noted that some documents are issued on an annual basis (e.g. DWP 
correspondence) or less frequently (e.g. birth certificate, passport, driving licence 
etc.). 

 
Q. Where an individual is recorded as having the barrier ‘Looked After Young 

Person’ can they automatically be deemed to have ‘multiple barriers’?  
A. No. However, it is likely that the individual may have other barriers that can be 

selected e.g. ‘At  Risk of Becoming NEET’. 
 

https://beta.gov.scot/publications/esif-employability-participant-data/


 

 

Q. Where a participant exits an operation and then re-engages at a later date,  how 
should this be recorded on EUMIS.  

A. As per the European Commission’s Monitoring & Evaluation Guidance (Annex D - 
section 4.1.5, page 24): 

 
 “A participant should be counted only once in any given operation. An individual 

may be counted as a participant in more than one operation but never more than 
once per operation (for output indicators)… 

 
 If a participant leaves an operation but returns at a later date there is still only one 

participation record. In this case, the existing participation record should be updated. 
The start date and information related to output indicators should always refer 
to the first participation and should therefore not be changed. On a second 
participation, the leaving date and data related to result indicators should be 
updated to reflect the situation on final exit..”  

 
Q. If a qualification has been achieved but the participant is still receiving  

 support can the indicator “Participants Gaining a Qualification Upon  Exit” be 
recorded? 

A. As per the ESF Participant Data and Evidence – FAQ (section 3, question 10, page 
14): 

 Yes –  As per Annex D (page 66): “the time at which the qualification has been  
obtained, provided it is as a result of taking part of ESF operation is not  relevant.”     

 
  Therefore in this scenario the achievement could be recorded against this  indicator if 

the qualification was satisfactory and achieved as a result of the  operation. Please 
note that the qualification can only be physically recorded  on EUMIS once the 
individual has exited the operation.  

 

 
           Diagram – Monitoring & Evaluation Guidance:  Annex D (page 66) 

 
 
Q. Where an individual exits an operation without providing appropriate 

 documentation to evidence outputs and / or results, how should this be 
 reported on EUMIS? 

A. The Lead Partner should ensure that the ‘Supported’ field is not selected on EUMIS – 
these individuals are essentially ‘Unsupported’ and therefore do not count towards 
the overall outputs and results reported by the Managing Authority to the 
Commission. 


